Jonge Krachtenbundelaars
  • Home
  • Over ons
  • Meet ups
  • Berichten
  • Contact

Berichten

Benieuwd naar voorgaande meet ups? Op
​deze pagina vind je alle verslagen en blogs.

Let's Do It For Good challenge!

6/26/2020

0 Reacties

 
Foto
We kunnen de wereld alleen beter en schoner maken als we met elkaar de oude conventies doorbreken en creatief durven te zijn. Daarom bedacht Rebel de Let’s do it for good-challenge. Heb jij een briljant idee op het gebied van duurzame mobiliteit en werk? Doe mee!

Daar zaten we dan...
Volstrekt onverwacht hebben we de afgelopen maanden een kijkje kunnen nemen in een andere wereld. Terwijl we bijna allemaal gedwongen thuis zaten – alleen of samen, misschien wel bang, ziek, ruziemakend of verveeld – bloeide er iets op: een schonere, stillere wereld onder een kristalheldere lucht. Zonder gejakker, kilometerslange files of monotoon vliegtuiggebulder. Het kan blijkbaar anders. Want moesten we wel zo nodig elke dag in de auto stappen? Waren die uren hutjemutje in de trein echt zo goed voor onze productiviteit?

De vraag is of we van dit alles iets hebben geleerd. Stappen we gewoon opnieuw in die overvolle trein? Gaan we weer doodleuk achteraan in de file staan?

Rebel wil de waardevolle lessen van de coronacrisis gebruiken om van ons land een leefbaarder land te maken. Samen veranderen! En wat hun betreft voorgoed.

Rebel is een eigenwijze groep adviseurs en ontwikkelaars. Misschien ken je Eline Leising al wel, van een Jonge Krachtenbundelaars meet up. Bij Rebel lopen jonge ondernemers rond, met ideeën die buiten de gebaande paden gaan. Ze combineren advies met ondernemen en investeren in projecten die een positieve impact hebben op de wereld van morgen. En dat met een scherpe focus op mobiliteit en klimaat.

Doe mee aan de challenge
Heb je een goed idee? Doe mee met de Rebel Mobility Challenge en stuur je app-ontwerp, mobiliteitsplan of andere geniale ideeën om mobiliteit voorgoed te verbeteren naar forgood@rebelgroup.nl (inzendingen voor Nederland) of forgood@rebelgroup.be (inzendingen voor België). Inzenden kan tot maandag 20 juli 2020.
0 Reacties

IKEA Circulair ! SDG 12

12/3/2019

0 Reacties

 
Foto
Op 28 november werden de Jonge Krachtenbundelaars utgenodigd bij de IKEA door sustainability lead Hanneke van der Vijfeijke. Ikea is ambitieus als het gaat om circulaire productie en consumptie (SDG 12). Tijdens deze meet up dachten we mee met IKEA over concrete ideeën om deze ambities war te maken. 

Na een heerlijk diner van vegaballetjes en met koffie in de hand gingen startte de avond. Hanneke, vertelde meer over manieren waarop IKEA op dit moment al werkt aan circulaire oplossingen. Zo zijn er meerdere producten gemaakt van gerecycled plastic, zoals PET flessen, of materialen uit hun eigen productie en logistieke lijnen, zoals verpakkingsplastic en tiewraps. Ikea experimenteert ook met circulaire business modellen. Afgelopen jaar is er een pilot uitgevoerd waarin bewoners van het studentencomplex 'Stek Oost'  meubels konden huren, volgens een Product as a Service model. Er wordt ook geïnvesteerd in sociale ondernemingen, bijvoorbeeld in de samenwerking met I-did waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vilten producten maken van textielresten uit de Ikea textielproductie. 

Maar de ambities zijn nog niet behaald: Ikea heeft de lat hoog voor zichzelf gelegd: IKEA belooft dat in 2030
  1. De productie  100% circulaire is
  2. Alle gebruikte materialen hernieuwbaar of gerecycled zijn
  3. Klanten nieuwe manieren hebben om producten aan te schaffen, te gebruiken en te verzorgen of door te geven
  4. IKEA de lead neemt in circulaire ontwikkelingen en krachtenbundeling. 
Hoe dit precies gaat gebeuren ligt nog niet vast. De jonge krachtendbundelaars dachten mee over concrete oplossingen die Ikea dichter bij deze ambitie brengen, en aansluiten bij de huidige manier van werken.

Na een half uur brainstormen in groepen werden de ideeën gedeeld. Deze ideeën liepen uiteen van 
  • een samenwerking met de milieustraat om retourlogistiek en hergebruik te faciliteren,
  • een samenwerking met marktplaats waarin IKEA kwaliteitscontrole, reparatie en garanties kan geven bij hergebruik, 
  • een jaarlijks terugkerende campagne om een bekend IKEA-product volledig recyclebaar te maken,
  • een challenge voor de ontwikkeling van een Robot die producten veilig in en uit elkaar kan halen, als stimulans voor design for disassembly.
Hanneke werd enthousiast van de nieuwe ideeën en heeft beloofd ze mee te nemen in haar strategie. 
0 Reacties

Verslag: ICCO + SDG 17

4/25/2019

0 Reacties

 
Foto
Een stille revolutie in de ontwikkelingssamenwerking heeft de afgelopen jaren geleid tot een shift van overheid gestuurd naar focus op de markt. ICCO heeft sterk gebouwd aan een marktfocus, maar deze verandering is nog niet voltooid. Tijdens de meet up op woensdag 17 april dachten de Jonge Krachtenbundelaars mee: hoe kunnen marktpartijen en ICCO samen verandering brengen? 

Door de juiste middelen te bieden, werkt ICCO Cooperation aan duurzame samenleving waarin een goede voeding en economische versterking van kleinschalige boeren voorop staan. Naast boeren richt ICCO zich op het midden- en kleinbedrijf in de agrifood sector.

Binnen projecten wordt met Public Private Partnerships gewerkt en er wordt altijd gezocht naar nieuwe partners uit het publieke en private domein, waarmee samen impact kan worden gemaakt. Tijdens meet up #15 (klik hier voor de presentatie) werden de Jonge Krachtenbundelaars daarom uitgedaagd om hun creatiefste idee te pitchen op de volgende vragen: 
  • Hoe kan ICCO het Nederlandse publiek betrekken?
  • Welke creatieve manieren van fundraising zijn te bedenken?
  • Welke partij zou de perfecte partner voor ICCO kunnen zijn?

Zero Hunger Games
De eerste groep bedacht een bedrijfsuitje dat ICCO zou kunnen aanbieden: Zero Hunger Games. Tijdens deze Zero Hunger Games worden werknemers in teams uitgedaagd om met een greep uit producten van de boeren van ICCO (uit een 'Hello ICCO Box') een overheerlijk gerecht op tafel te zetten. De winnaar krijgt eeuwige roem in het ICCO Receptenboek. Niet alleen verhoogt dit de zichtbaarheid van ICCO bij bedrijven, het levert ook drie verdienmodellen op: het bedrijfsuitje zelf, de Hello ICCO Box en een receptenboek. Het uitje is daarnaast volledig 'MVO-proof' voor deelnemende bedrijven.

Duurzame webshop IC.COm
De talloze briljante ideeën voor een nieuwe manier van fundraising werden door de tweede groep samengepakt in een duurzame webwinkel: IC.COm. Hier kun je behalve de Hello ICCO Box ook het ICCO Bordspel, moestuintjes en een giftbon (à la; jij een moestuintje, de boer een extra stuk tuin) bestellen. De moestuintjes hebben een QR-code die middels een app linkt aan een van de ICCO boeren, aan wie je kunt doneren. Ook kun je in de app zien hoe het met hun ‘moestuintje’ staat.

ICCOok Campagne
De derde groep pitchte potentiële partners voor de hele keten van ICCO. Zo zouden de WUR en TU goede partners kunnen zijn op agrarisch niveau en een coöperatie als Friesland Campina op verwerkingsniveau. Daarnaast bedacht de derde groep een bekendheid campagne: ICCOok. De perfecte partners hierin zouden bijvoorbeeld chefs, influencers, de Allerhande en Smulweb kunnen zijn, die met producten van boeren van ICCO koken.

Toffe ideeën in overvloed. Tijdens de borrel werd een en ander nog eens enthousiast en tot in detail besproken. Zie jij toekomst in een van de ideeën? Neem dan even contact op (jongekrachtenbundelaars@gmail.com), dan matchen we jou aan ICCO.
0 Reacties
<<Vorige

    archief

    Juni 2020
    December 2019
    April 2019
    Maart 2019
    Februari 2019
    Januari 2019
    December 2018
    September 2018
    Augustus 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    November 2017
    Mei 2017

    Categorieën

    Alles

    RSS-feed

We hopen je snel te zien!


​
  • Home
  • Over ons
  • Meet ups
  • Berichten
  • Contact