• Home
  • Over ons
  • Meetups
  • Nieuws
  • Contact
Jonge Krachtenbundelaars
  • Home
  • Over ons
  • Meetups
  • Nieuws
  • Contact

Nieuws

Benieuwd naar onze afgelopen meetups? 
Hier vind je alles over onze afgelopen events
​en recente ontwikkelingen op onze focus SDGs.

Verslag: Eerste online Meetup Vandebron en MinBuZa

2/4/2021

0 Reacties

 
Foto
Begin november was het zo ver: Onze eerste online meetup afgedwongen door de wereldwijde situatie waarin we ons met z’n allen sinds 9 maanden bevinden. We hadden het genoegen om met Didier Kick van Keerwater te werken aan het design van het webinar waarbij hij vooral inspeelde op de onderlinge interactie tijdens deze eerste online bijeenkomst. Dit kwam goed van pas want we hadden twee bekende partijen te gast die beide een vervolgvraag presenteerden aan de Jonge Krachtenbundelaars: Tom Bongers namens Vandebron en Lieke Willemsen vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken
Foto

​Zowel met Vandebron als het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben we een aantal jaar geleden al eens kennis gemaakt. De grote verschillen waren dat corona toen nog geen rol speelde en we elkaar fysiek konden spreken met een aantal goede pizza’s als informele maaltijd. We waren dan ook erg benieuwd naar hoe het beide partijen vergaat in deze coronatijd. Ook waren we nieuwsgierig naar wat er met de input van de Jonge Krachtenbundelaars is gedaan in de maanden na de eerste bijeenkomst met Vandebron en het ministerie en welke vragen er nog open liggen of waar meer input op nodig is.  

Op dit alles en meer kregen we deze avond zeker antwoord! We begonnen onze online bijeenkomst met een paar ice-breakers geïnitieerd door onze facilitator en alleskunner Didier Kick, waardoor de sfeer er gelijk goed in zat. Het nieuwe bestuur van de Jonge Krachtenbundelaars werd voorgesteld door Chiara Zeeuw en daarna gingen  we gelijk van start, vol energie, aan de twee cases die onze twee hosts voor ons in petto hadden. 

SDG-beleid integreren
​

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een SDG-team onder leiding van de SDG-coördinator dat zich bezighoudt met de realisatie van de Sustainable Development Goals (SDG’s) in Nederland. Het is hun uitdaging om het beleid van de Rijksoverheid sterker in lijn te krijgen met de SDGs. Dit houdt in dat tussen verschillende ministeries en departementen meer oog moet komen voor de SDGs en de integratie hiervan in huidig en toekomstig beleid. De vraag vanuit Lieke was dan ook: Hoe kan het SDG-team er voor zorgen dat beleid van de Rijksoverheid sterker in lijn met de SDG’s wordt gebracht?

In kleine groepen in verschillende break-outs werd er hard aan deze vraag gewerkt door het stellen van kritische vragen en het geven van constructieve antwoorden. Na afloop werd het duidelijk dat er een tweedeling kon worden gemaakt in de antwoorden die zijn gegeven. Er waren vooral ideeën in de categorie ‘carrot’ – het aantrekkelijker maken om de SDG’s binnen het beleid van de Rijksoverheid op te nemen. De tweede categorie waarin veel antwoorden werden gegeven was ‘stick’ – waarbij de focus meer ligt op het afdwingen. Vooral de eerste categorie lijkt voor het SDG-team het meest bruikbaar omdat Agenda 2030 niet in het nationale deel van het huidige Regeerakkoord is opgenomen. Zaken die binnen deze categorie werden genoemd zijn: gamification, awards uitreiken, het visualiseren van dwarsverbanden en SDG-voortgang (SDG-ladder) en ook het werken met benchmarks. Een andere tip die werd gegeven is het verkennen of er digitale tools zijn die ministerie-overstijgend werken en integraal denken kunnen stimuleren. Minder toepasbaar bij de overheid, maar wel interessant om te horen vond Lieke het feit dat duurzame keuzes in het bedrijfsleven soms ook simpel worden beloond met een bonus voor managers. Zijn zulke maatregelen ook daadwerkelijk effectief? 

Kiezen voor groene energie

Parallel aan de voorgaande case werkten we met andere gemotiveerde Jonge Krachtenbundelaars aan de centrale vraag vanuit Vandebron. Het zal je niet ontgaan zijn dat deze duurzame organisatie volledig inzet op groene energie opgewekt op Nederlandse bodem. Maar hoe kunnen zij ervoor zorgen dat meer mensen uit duurzaamheidsoverwegingen overstappen naar een andere energieleverancier zoals Vandebron?

Op deze pittige vraag kwamen veel gevarieerde antwoorden. Er werd geroepen dat Vandebron meer kan doen op het gebied van bewustwording en brand awareness. Volgens onze deelnemers is het belangrijk voor mensen om te weten wat er mis gaat op de energiemarkt en hoe sjoemelstroom aangepakt kan worden. Concreet zou Vandebron meer aanwezig kunnen zijn op social media en bijvoorbeeld influencers kunnen inzetten. Naast bewustwording zou Vandebron meer voordeel kunnen halen uit mond-tot-mond reclame doordat mensen anderen stimuleren om over te stappen. Tijdens de aankomende feestdagen zou het aanbieden van een familiekorting de moeite waard kunnen zijn. Ook is het verkennen van samenwerkingen in de vorm van partnerschappen met andere grote duurzame bedrijven een interessante. 

​Op naar te toekomst!

Met nieuwe, frisse input kunnen zowel het ministerie als Vandebron weer een slag maken. Op dit moment zijn de SDGs bijvoorbeeld opgenomen in het Integraal Afwegingskader (IAK), een zelftoets die ambtenaren moeten toepassen bij het voorbereiden van nieuw beleid zodat bewustwording ontstaat en inzichtelijk wordt hoe het bijdraagt, of zelfs afbreuk doet aan verschillende SDGs. Vanuit het SDG-team probeert het ministerie het IAK zo aantrekkelijk mogelijk te maken zodat de effecten op de SDGs structureel worden meegenomen. De ideeën die namens de Jonge Krachtenbundelaars zijn opgeworpen worden meegenomen in de verdere uitwerking.

Bij Vandebron kwam duidelijk naar voren dat hun verhaal nóg vaker verteld mag worden. Tot 24 januari 2021 is hun ambassadeur Jennifer Hoffman daarom ook te zien in een reclamespotje om het verhaal van Vandebron uitgebreid te vertellen. Gehoopt wordt op meer brand awareness en directe overstappers. Op de langere termijn wordt gekeken hoe Vandebron’s referral programma uitgebreid kan worden en of er meer samenwerkingsmogelijkheden zijn met duurzame bedrijven en andere sectoren.
​
Heb jij nog goede ideeën die aansluiten bij de vragen van het ministerie of Vandebron of die de moeite zijn om onderzocht te worden? Laat het ons weten, dan brengen we je graag met hen in contact! 
Foto
0 Reacties

    archief

    November 2021
    April 2021
    Februari 2021
    Juni 2020
    December 2019
    April 2019
    Maart 2019
    Februari 2019
    Januari 2019
    December 2018
    September 2018
    Augustus 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    November 2017
    Mei 2017

    Categorieën

    Alles

    RSS-feed

Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.
  • Home
  • Over ons
  • Meetups
  • Nieuws
  • Contact